“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker….”

Ik stond altijd al met gezonde scepsis tegenover het motto van de belastingdienst, ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ Maar pas dit jaar ontdekte ik wat een farce die slogan werkelijk is.

In het voorjaar ontving ik een brief: of ik de complete huurtoeslag over 2008 even wilde terugbetalen. Helaas vonden ze het blijkbaar niet nodig uit te leggen waarom. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Alle voorwaarden voor het ontvangen van huurtoeslag heb ik doorlopen. Ik heb me suf gerekend – maar vond nergens een reden om mij als student een acceptgiro van 900 euro te sturen. En dus ging ik maar eens bellen naar de parttimers van de belastingtelefoon. Die mij vertelden dat ik moest terugbetalen omdat ik een toeslagpartner had. Enigszins verbaasd keek ik mijn eenpersoons studentenkamertje rond en vroeg wie dat dan in vredesnaam moest zijn. En dát konden ze nou net weer niet zien in hun gegevens. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
Twee dagen later werd ik teruggebeld door iemand met meer kennis van zaken. De ‘toeslagpartner’ bleek een huisgenoot. Ik woon op nummer 26, zij op  26B – maar die B was de belastingdienst blijkbaar vergeten in te voeren in de administratie. En dus zat er niks anders op dan een bezwaarformulier inclusief kopieën van huurcontracten te versturen. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Enkele maanden later ontving ik het bevrijdende telefoontje: ik hoefde inderdaad niets te betalen, en zou daarvan bevestiging krijgen per post. Overigens waren de adresgegevens verkeerd omdat de gemeente dit zo had doorgegeven aan de belastingdienst. Na een korte check door zowel ‘toeslagpartner’ als mijzelf bleken alle gegevens bij de gemeente correct. Fouten toegeven is natuurlijk ook moeilijk.  En ondertussen bleef mijn brievenbus verstoken van de zwart-op-wit bevestiging. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
Ruim een maand later hing ik weer aan de telefoon. Ik kreeg de belofte dat de bevestiging écht binnenkort zou komen. Laatst kreeg ik eindelijk een brief van de belastingdienst.

Of ik mijn huurtoeslag over 2010 ook even deels wou terugbetalen – wederom vanwege ‘toeslagpartner’, bleek later….Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s