Stop Zuma?!

Persoonlijk verslag democratische verkiezingen Zuid-Afrika, geschreven op 28 april 2009

“Zuma is a one man constitution breaking machine.” Dat zei Helen Zille, lijsttrekker voor de Democratic Alliance (DA), tijdens een televisie-debat aan de vooravond van de landelijke verkiezingen. Vorige week maandag had ze op de universiteit van Limpopo tijdens een DA student rally ook geen goed woord over voor Jacob Zuma, leider van het ANC.

One-liners als “The ANC makes poor people poorer” moesten de toehoorders overtuigen dat DA beter voor Zuid-Afrika zou zijn. DA stond voor “one nation with one future.” In die zaal, vol studenten met blauwe DA-shirts en –borden, kon ze rekenen op een groot applaus. Om vervolgens naar buiten geleid te worden door een zingende, en soms zelfs dansende, menigte. Dat moet ik bij Balkenende nog zien gebeuren.

De enthousiaste bezoekers van die student rally waren echter een minderheid, zo bleek een paar dagen later. Zuma kon landelijk rekenen op 65.9% van de stemmen en in de provincie Limpopo zelfs op bijna 85%. Zuma mag dan misschien een politicus met een dubieus verleden en een gluiperige lach zijn, hij heeft het geluk dat hij de leider is van de partij die nog steeds een goede naam heeft onder een groot deel van de bevolking en met name voor de zwarten veel heeft betekend. Voor veel van hen zal stemmen op het ANC dan ook een gevoelskwestie zijn. “Why vote ANC? Because they bring democracry!” riep een jongen op de campus tijdens verkiezingsdag. Met een enorme ANC-vlag om zijn schouders en omringd door andere studenten met Zuma’s hoofd op hun kleding stond hij een eindje van het stembureau af – om bij voorbijgangers nog een laatste keer te lobbyen voor zijn idool. Op gepaste afstand, want vlakbij het voting station mag geen campagne worden gevoerd.

Wat er wel gebeurt bij die voting stations is wachten. Erg lang wachten. Je moet er als Zuid-Afrikaan iets voor over hebben om je steentje bij te dragen aan de democratie. Veel mensen zijn hier op verkiezingsdag vrij van hun werk – wat te begrijpen is als je hoort dat het heel gebruikelijk is om twee uur in de rij staan om een kruisje te zetten op een velletje papier. Op sommige plekken in het land zorgde een gebrek aan stembiljetten en –boxen voor nóg langere rijen. Om geen mensen hun stem te ontzeggen door ze naar huis te sturen, gingen de laatste voting stations zelfs pas na middernacht dicht. Niet verrassend dat op het nieuws melding werd gemaakt van een hoge opkomst. Voor de camera verkondigen verschillende geïnterviewden fier dat ze stemmen voor ‘change’. Uiteindelijk blijkt de meerderheid juist te kiezen voor continuïteit en staan ze massaal achter de partij die al sinds de eerste democratische verkiezingen in 1994 aan de macht is.

“Stop Zuma. Vote DA,” schreeuwen de borden die nog steeds op verschillende lantarenpalen hangen. Ze hebben niet mogen baten. Jacob Zuma, de man die tot voor kort was verwikkeld in een corruptieschandaal en ooit werd beschuldigd van verkrachting, is binnenkort officieel de machtigste man in Zuid-Afrika. Hopelijk heeft iemand hem ondertussen in ieder geval uitgelegd dat je AIDS niet tegenhoudt door te douchen na de sex.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s