Staking en shotguns: het begin van een revolutie…

Tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika ontdekte ik al dat Zuid-Afrikanen wel van een goede stakinsrel houden, zeker op de universiteit van Limpopo. Precies een jaar geleden maakte ik de studentenstakingen van dichtbij mee, en nu lijkt de geschiedenis zich alweer te herhalen.  Er staan massale nationale stakingen in de planning en ook de studenten in Limpopo laten weer van zich horen. Hieronder een persoonlijk verslag van de studentenstaking uit augustus 2009, die verrassende gelijkenissen vertoont met de recente staking.


‘Strike season’ is uitgebroken in Zuid-Afrika. Gemeenteambtenaren, bouwvakkers en zelfs studenten hebben de stakingskoorts. De universiteit van Limpopo heeft een geschiedenis van stakingen en rellen, maar de afgelopen tijd was het – naar horen zeggen – relatief rustig. Nu er weer een grote protestactie is, lijken studenten die kans aan te grijpen om zich er helemaal in te storten. Met een fanatisme dat de strijdlust van Nederlandse studentenvakbonden doet verbleken, met zang en dans, en met massademonstraties onder het wakend oog van agenten met shotguns, voeren ze actie met een communistisch tintje.

Vanaf donderdagochtend gingen studenten niet meer naar college. Voor diegenen die wel gingen, werd het college verstoord door onverbiddelijke actievoerders die hen opdroegen de lokalen te verlaten. Die middag is docenten aangeraden naar huis te gaan, en werd de bewaking vervangen door politietrucks en agenten met shotguns die de demonstranten op de voet volgden.

In de daarop volgende dagen werd de strijd steeds grimmiger. ’s Avonds werden vuilniscontainers in de fik gestoken, ramen van de bewakingskantoortjes ingegooid, en de slagbomen bij de poort vernield. De politie patrouilleerde ondertussen stevig en had toestemming om zowel rubberen kogels te schieten als studenten te arresteren. Verschillende studenten zijn in de gevangenis beland; leiders van de staking, studenten die zijdelings met de acties te maken hadden, en een aantal die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Hierdoor hing een paniekerige sfeer op de campus; meerdere keren heb ik gezien dat studenten begonnen te rennen zo gauw ze een gepantserde politietruck zagen langskomen, of simpelweg omdat ze andere mensen zagen rennen. Vaak was het niet eens helemaal duidelijk waarom ze wegrenden, en vaak hadden ze niks te maken met de stakingen.

Maar goed, waar staken de studenten eigenlijk voor? Het lijkt alsof ze hun punten van onvrede een tijdje hebben opgespaard en nu alles tegelijk in de strijd gooien. Volgens sommigen is het niet toevallig dat ze dit vlak voor de opkomende studentenverkiezingen doen.De stakingen gaan onder andere om koud water in de douches, tekort aan printers in de computer labs en ongekwalificeerde docenten, aldus een actieposter van de organisatie, de Progressive Youth Alliance. Deze socialistische groepering riep via posters alle studenten op om te komen naar de ‘historic mass meeting of students to chant a wayforward (sic)’ alwaar ‘all chronic challenges of students are crushed through an industrial mass action’. De poster wordt gesierd door logo’s van het ANC en de communistische hamer en sikkel. De afsluitende zin maakt duidelijk dat de ambities van de organisatoren verder gaan dan een paar simpele eisen erdoor drukken bij het bestuur; ze zijn op socialistisch oorlogspad: ‘A revolution is not a dinner party, but a hammer we use to crush the enemy.’

Al snel ontdekte ik echter dat lang niet alle studenten warm lopen voor de ‘revolutie’. Toen ik samen met mijn buurvrouw bij aerobics was, hoorde ik verschillende tegengeluiden; een student die klaagde dat dit semester te kort is om te verdoen met stakingen, een ander die de actiepunten onzin vond. “I used to join in those strikes. I used to be in front!” riep mijn buurvrouw enthousiast in een moment van nostalgie. “So what happened? Why are you not standing in front now?” vroeg ik, wijzend naar de massa die zich buiten het sportgebouw verzamelde. Na even nadenken haalde ze berustend haar schouders op. “I grew up.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s