The American: gedesillusioneerd zwijmelen bij George

“Goh, leuke film” klonk het sarcastisch naast me toen George ‘What else’ Clooney zijn Zweedse vriendin neerschoot in de openingsscène van ‘The American’. Tegen de tijd dat de derde Zweed het lootje legde – nog steeds in de openingsscène – werd mijn buurvrouw zelfs bijna verontwaardigd: “Nou zég!”

Vanuit mijn ooghoeken keek ik even naar haar: het leek me het type dat het liefst knus met een kopje thee op de bank naar een clichématige romcom kijkt en zwijmelt bij de mannelijke love interest. Vervolgens keek ik de volle zaal rond en vroeg me af hoeveel vrouwen naar de première van Anton Corbijn’s film waren gekomen met als doel om te zwijmelen bij George Clooney. En hoeveel van hen bij het begin van de film net zo beduusd en gedesillusioneerd zaten te kijken als de vrouw naast mij. Want opeens blijkt hun geliefde George een koelbloedige moordenaar. En vervolgens krijgen ze in een relatief trage film met weinig tekst en veel mooie beelden vooral de eenzaamheid van de man te zien. Sterk geacteerd, maar niet het type personage om bij weg te zwijmelen. Gelukkig – voor de gedesillusioneerde vrouwen – laat de Hollywood acteur af en toe wel zijn ontblote bovenlichaam zien. Voor de romantici die hun vriend meeslepen naar de film is er echter nog een domper; de enige die het lichaam in volle glorie laat zien is George’s vaste hoertje, gespeeld door de Italiaanse Violante Placido.

Het eerste wat ik mijn buurvrouw tegen haar vriendin hoorde zeggen toen de aftiteling begon, was: “Goh, hoeveel mensen heeft hij nou in totaal omgelegd?” Naar mijn mening was dat niet het meest essentiële onderdeel van de film, maar op hen had het blijkbaar diepe indruk gemaakt. Misschien hadden ze onderstaande trailer eens moeten kijken ter voorbereiding, en ter voorkoming van onterechte verwachtingen. Hoewel die trailer hen dan misschien weer het idee had gegeven dat ze naar een standaard Hollywood thriller gingen – en ook dat zou een illusie zijn die tijdens het kijken snel doorgeprikt zou worden.

Advertenties

One thought on “The American: gedesillusioneerd zwijmelen bij George

  1. Pingback: De betere tweede film « Alaica & Psmith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s