Alles voor de kunst

Onderstaand bericht verscheen eerder op vn.nl. Helaas heb ik tot dusver geen berichten over de afloop van de protestactie gevonden. Is Mavromati schuldig bevonden door de bezoekers van zijn website? Hoe ver is hij gegaan met het toedienen van electroshocks aan zichzelf? Of was het een hoax en bleek hij uiteindelijk te acteren op een onschuldige elektriciteitsloze stoel? Mocht iemand meer weten hierover, dan hoor ik dat uiteraard graag.


Hoe ver wil je gaan in de strijd voor vrije kunstexpressie? De Russische kunstenaar Oleg Mavromati heeft er veel voor over om de censuur in zijn land onder de aandacht te krijgen: hij geeft zichzelf live via internet elektroshocks. Tenminste, als de meerderheid van de kijkers oordeelt dat hij schuldig is aan het aanzetten tot religieuze haat.

Deze publiekelijke en collectieve berechting is bedoeld als protestactie tegen een wetsartikel waaronder verschillende Russische artiesten en kunstenaars worden vervolgd voor ‘inciting religious and national animosity’. Mavromati zelf kreeg het in 2000 aan de stok met een orthodoxe christelijke gemeenschap toen hij voor het filmproject ‘Do not believe your eyes’ de kruisiging van zijn karakter in scene zette. Om een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar te ontlopen, vluchtte hij naar Bulgarije.

Vanuit daar is hij voor zijn online project ‘Ally/Foe’ deze week vier uur per dag live te zien, zittend op een elektrische stoel. Om dit lugubere tafereel te aanschouwen moeten bezoekers zich eerst registreren en hun stem uitbrengen: schuldig of onschuldig? Zijn de meeste stemmers van mening dat Mavromati schuldig is, dan dient hij zichzelf een elektroshock toe. Dit gebeurt in verschillende stemrondes, waarbij het voltage en de duur van de shock oploopt. Een arts en elektricien zijn aanwezig om te voorkomen dat hij zichzelf werkelijk elektrocuteert.

Mavromati wil met zijn actie niet alleen de aandacht vestigingen op de vervolging van Russische kunstenaars, maar ook inspelen op het geweten van zijn stemmers. Op de website van het project staat: “The goal is to reach the most democratic, but also a responsible system of punishment or justification. The punishment or the justification of Mavromati will depend only on the personal decision and the conscience of voters.”

Is deze online, interactieve berechting inderdaad een goede manier om door te dringen tot de orthodoxe gelovigen en de Russische politici? Of zal het ze alleen maar verder op de kast jagen? Het is in ieder geval interessant welke keuze kijkers zullen maken. Voelen zij zich verantwoordelijk genoeg voor hun aandeel in het resultaat om ‘onschuldig’ te stemmen? En als zij ‘schuldig’ stemmen, is dat omdat ze Mavromati gestraft willen zien, of uit een soort sadistisch leedvermaak?

Wie zelf een stem wil uitbrengen en een eventuele elektroshock met eigen ogen wil meemaken, kan dat nog tot 14 november in de avonduren doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s