Studentenprotest: verontwaardiging vs onverzettelijkheid

Foto: Anouk Broersma

Ik had al zo’n vermoeden dat Zijlstra een nogal onverzettelijk type was. Oké, de boete voor universiteiten voor langstudeerders wordt niet onder die specifieke noemer ingevoerd, maar bezuinigd wordt er hoe dan ook en de student zelf lijkt vanaf september 2011 sowieso het haasje. Het studenten- en hooglerarenprotest van vrijdag 23 januari heeft dus weinig effect gehad  tot dusver.

Hoewel ik inmiddels ben afgestudeerd, stond ik 23 januari ook tussen de studenten op het Malieveld. In de eerste plaats omdat ik er voor universiteitsblad Vox verslag over zou doen, maar ik kon me ook goed vinden in hun verontwaardiging.

Het enige wat ik niet helemaal begrijp, is waarom de focus zo lag op de langstudeerdersboete. Waar was de woede over het vervallen van de studiefinanciering voor het masterjaar? Waarom wordt daar überhaupt zo weinig over gesproken? En zijn de ooit vaag geopperde plannen om te bezuinigen op de OV-studentenkaart helemaal van de baan? Hopelijk worden er niet allerlei andere plannen met stille trom doorgevoerd terwijl heel studerend Nederland zich druk maakt om de langstudeerdersboete, hoe terecht dat ook moge zijn.

Lees hier mijn verslag van de demonstratie, geschreven voor de nieuwssite van de Radboud Universiteit.

Daarnaast heb ik meegewerkt aan een uitgebreid artikel over de protestdag. Lees dit artikel in pdf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s