Good old Nederlands

Zelfredzaamheid. Een woord dat voor mijn gevoel al als een etiketje aan Kabinet Rutte kleeft zoals ‘normen en waarden’ aan Balkenende en zijn regeringsvrinden kleefde. In het kader van die zelfredzaamheid gaat de geldkraan voor cultuursector en studenten dicht, moeten immigranten zelf maar uitzoeken hoe ze moeten inburgeren – en welke instanties voor inburgering nog niet zijn wegbezuinigd – en mogen alleen de hopeloze gevallen onder de werklozen nog naar het UWV. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste geromantiseerde Nederlandse self-made man-verhalen de ronde gaan doen.

In die verhalen zullen weinig Nederlandstalige zangers de hoofdrol spelen. In tegenstelling tot velen hoeven zij helemaal niet zelfredzaam te zijn. Hun muziek wordt gewoon op laste van de politici in Den Haag op radio 2 gedraaid. Want het aan de man brengen van je nieuwe single is blijkbaar geen kwestie meer van een goede plaat maken en zorgen dat je je je eigen marketing op orde hebt, maar een ‘publieke taak’.  Als je in het good old Nederlands zingt tenminste.

Of een dergelijke vergaande vorm van positieve discriminatie inderdaad een publieke taak is, valt te betwijfelen. En het lijkt ook beter te passen bij de ‘normen-en-waarden’-betutteling van de Kabinetten Balkenende dan dit ‘iedereen-moet-zijn-eigen-boontjes-maar-doppen’-bezuinigingskabinet. Maar dergelijke overwegingen terzijde, vraag ik me af of er überhaupt zo’n noodzaak is voor een gedwongen podium voor Nederlandse artiesten.

Persoonlijk probeer ik het luisteren naar het Nederlandse levenslied zoveel mogelijk te vermijden, maar volgens mij komen PVV’er Martin Bosma en andere liefhebbers van het genre toch echt wel voldoende aan hun trekken. Maar vooruit, misschien heeft Bosma gewoon echt nog nooit langs de TROS gezapt of naar RadioNL geluisterd. Of in Brabant rondgelopen tijdens Carnaval.

Sjalalie-sjalala
Volgens Bosma kan meer Nederlandstalige muziek op de radio bijdragen aan het stimuleren van de Nederlandse taal. Maar wat bedoelt hij daar eigenlijk mee? Dat immigranten voortaan maar Nederlands moeten leren via de radio? Ik vraag me af in hoeverre teksten als ‘sjalalie-sjalala’ daarin een nuttige bijdrage zijn. Of bedoelt hij dat het Nederlands meer gebruikt en gehoord moet worden om verloedering en verengelsing van ons geliefde taaltje tegen te gaan? Hoeveel procent van een songtekst moet dan in het Nederlands zijn om onder het quotum van 35% te mogen vallen? Tellen Nederlandstalige teksten met anglicismen, straattaal of woorden uit andere culturen dan niet mee? En hoe zit het eigenlijk met Vlaamstalige nummers? Ik voorzie interpretatieproblemen.

Overigens kan Bosma zich er ook makkelijker vanaf maken door mensen te verwijzen naar al die Engelstalige kinderseries en –films die tegenwoordig worden nagesynchroniseerd. Gezellig met het hele gezin kijken naar Hannah Montana of Ice Age; lijkt me prima voor de stimulering van de Nederlandse taal. Ik ben trouwens wel benieuwd of de rapportcijfers voor Engels van de huidige generatie kinderen, in vergelijking met mijn generatie, achteruit gaan. Ik verwacht een negatief verband.

Inmiddels heeft de manager van Radio 2 laten weten geen gehoor te zullen geven aan de wens van de Tweede Kamer, omdat het nergens voor nodig is: “Radio 2 besteedt al heel lang veel aandacht aan Nederlandse artiesten en Nederlandstalig repertoire.”

Als ik dj was bij Radio 2 zou ik nog een stapje verder gaan dan de noodzaak van het quotum wegwuiven. Ik zou zoveel mogelijk muziek gaan draaien die wél binnen het criterium ‘Nederlandstalig’ past, maar die hopelijk de tenen van Bosma en consorten doen krullen.  Zoals Limburgse punk, nummers waarin naar hartelust wordt gescholden en protestrapsongs van Marokkanen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s