De absurditeit van protesteren bij het standbeeld van Mandela

Een tijdje terug sprak ik met iemand uit de journalistiek over duiding. Hij was van mening dat de journalistiek te weinig duiding geeft aan het nieuws.  Gisteren kwam ik – wat mij betreft – een pijnlijk voorbeeld tegen van dat gebrek aan duiding. Bij de onthulling van het standbeeld van Nelson Mandela door Desmond Tutu werd een aantal reltrappers opgepakt. Zij protesteerden tegen de moord op blanke boeren in Zuid-Afrika. Op verschillende nieuwswebsites werd braaf een ANP- of persberichtje hierover overgenomen. Meerdere keren kwam ik dezelfde tekst tegen, met één zinnetje dat mijn wenkbrauwen heel hard omhoog deed schieten:

“Volgens Florence van der Kooi, een woordvoerder van Voorpost, roept een jongerenwoordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politieke partij ANC op om blanke boeren te vermoorden. Het ANC is de partij van Nelson Mandela.”

Er werd helaas geen enkele poging gedaan om enige context bij deze zin te plaatsen. Wie is die jongerenwoordvoerder? Waar verwijzen de leden van Voorpost naar als ze het hebben over de oproep tot het vermoorden van blanke boeren? En waarom is dit een absoluut absurde reden om te demonstreren bij de onthulling van een standbeeld van Nelson Mandela?

Aangezien de media de moeite niet nemen om die vragen te beantwoorden en de lezer geen enkele achtergrond bij de gebeurtenis geven, neem ik die taak hier maar op mij.

Die jongerenwoordvoerder waar Voorpost het over heeft, is hoogstwaarschijnlijk Julius Malema.  Julius Malema was namelijk inderdaad de leider van de jongerenafdeling van het ANC. En hij zong helaas graag een oud anti-apartheidslied getiteld ‘Shoot the boer’. Wat Voorpost er niet bij vertelt, is dat de Zuid-Afrikaanse rechtbank destijds oordeelde dat ANC-leden dit niet meer mogen zingen omdat het valt onder ‘hate speech’.

Verder zal de oplettende lezer zijn opgevallen dat ik in de vorige alinea in de verleden tijd spreek over Malema’s leiderschap. Hij is namelijk in februari al uit het ANC gezet. De reden? Het zaaien van verdeeldheid en het schaden van het aanzien van de partij. Sindsdien staan hij en president (en ANC’er) Jacob Zuma op gespannen voet met elkaar. Malema vertegenwoordigt een jonge, ontevreden generatie zwarte Afrikanen en hij gaat graag de confrontatie met het huidige regime aan.

En daar zit het pijnpunt van de protestactie van Voorpost: Malema mag zijn politieke carrière dan wel bij de partij van Mandela begonnen zijn, maar staat er inmiddels lijnrecht tegenover. Waarschijnlijk hebben de leden van Voorpost ook nooit de moeite genomen om zich te verdiepen in de beginselen van het ANC. Het doel van het ANC is nooit geweest om verdeeldheid te zaaien of blanken terug te pakken. De partij streefde tijdens de apartheid actief naar gelijkheid en democratie: álle groepen in Zuid-Afrika moesten gelijkwaardig naast elkaar kunnen leven en dezelfde kansen krijgen. Dat na afschaffing van de apartheid bepaalde mensen het nodig vonden om blanke boeren op hun eigen boerderij te vermoorden is natuurlijk heel erg. Maar het staat verre van de idealen van het ANC en van de koers die mensen als Mandela en Desmond Tutu voeren.

Vanuit de actievoerders van Voorpost snap ik het wel. Kortzichtig protesteren bij een standbeeld van de eerste democratische president van Zuid-Afrika, onthuld door de voorzitter van de waarheids- en verzoeningscommissie, is natuurlijk lekker makkelijk publiciteit scoren. Het is alleen erg jammer dat de media die kans niet aangrijpen om erop te wijzen hoe erg de betogers de plank misslaan.

Advertenties

2 thoughts on “De absurditeit van protesteren bij het standbeeld van Mandela

  • Hallo Ruben,

   Bedankt voor je reactie. Hoewel de vraag of Mandela zoiets ooit heeft gezongen in mijn ogen los staat van het punt dat ik met deze blogpost probeer te maken, heb ik uiteraard even opgezocht welk filmpje je bedoelt.

   Toen ik dat filmpje vond op youtube, bevestigde dat juist wel weer het punt dat ik probeer te maken: namelijk dat er zo gemakkelijk dingen worden geroepen (en in dit geval een filmpje online wordt geplaatst) zonder daar enige vorm van context bij te geven. Dan bedoel ik niet alleen de directe context, zoals wanneer en waar dit filmpje is gemaakt, maar ook de ingewikkelde apartheidsgeschiedenis van Zuid-Afrika en politieke situatie van die tijd (‘die tijd’ is 1992 in het geval van het filmpje, informatie die ook te vinden is door verder te zoeken op internet).

   Begrijp me niet verkeerd, het is niet mijn bedoeling om het zingen van dit soort strijdliederen goed te praten. Maar door dit filmpje plompverloren online te plaatsen zonder enige vorm van context te bieden, doet de uploader precies datgene waar hij Mandela van probeert te beschuldigen: haatzaaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s