Gezocht: medeplichtige aan scriptiefraude

Screenshot scriptieschrijver gezochtSinds ik actief op zoek ben naar freelance opdrachten is er een nieuwe wereld voor mij opengegaan. De wereld van merkwaardige online ‘schrijver gezocht’-advertenties.  Onlangs stuitte ik op een oproep waarbij ik toch even met mijn ogen moest knipperen. Maar ja, het stond er echt: “Ik ben op zoek naar een ervaren schrijver die mijn scriptie wil redigeren/afmaken”.

Tot zover was deze advertentie nog niet eens zo bijzonder. Ik ben dergelijke verzoeken vaker tegengekomen. Hoewel ik me afvraag hoe zij als studenten een professioneel redacteur kunnen bekostigen, is er in principe niks mis mee om te vragen of iemand met een kritische blik naar de tekst wil kijken. Maar deze persoon ging nog een stapje verder.

Het ging om een afgekeurde eerste versie van een scriptie MBO verpleegkunde, waarvan het oordeel was: ‘te mager’. Qua structuur zou eraan gesleuteld moeten worden. En er was nauwelijks literatuur. Maar wat er inhoudelijk stond was wel goed.

Pardon? Sinds wanneer is het niet meer de eigen taak van een student om zijn scriptie voldoende te onderbouwen met literatuur? Verwacht hij/zij van zijn ingehuurde tekstschrijver ook dat die de bieb induikt voor extra research? Als de tekstschrijver dan toch bezig is, kan die daar mooi een samenvatting over schrijven en dat aan de scriptie toevoegen. En dan moet de volgorde van het verhaal nog even volledig omgegooid worden. Maar verder is het inhoudelijk goed.

Kortom, het is de bedoeling dat de tekstschrijver dit wangedrocht van een scriptie compleet verbouwt, zodat deze frauduleuze student zijn opleiding kan afronden en fluitend de arbeidsmarkt kan betreden. Oh, en trouwens: “het heeft haast, dus ik zie jullie reacties graag tegemoet.”

Fijn. Dus de professionele tekstschrijver moet ook nog een paar nachten doorhalen om het halfslachtige afstudeerproject van deze toekomstige verpleegkundige te redden. Omdat hij/zij zelf de ruggengraat niet heeft om de verantwoordelijkheid te nemen voor slecht werk. Ik vraag me af hoe deze persoon moet functioneren als zelfstandig werkende verpleegkundige in een ziekenhuis. “Zeg, collega, dat infuus inprikken bij mijn patiënt wil maar niet lukken. Als jij het nou even doet, dan betaal ik straks jouw lunch. Deal?”

Eigenlijk vind ik de advertentie zelf nog niet eens het meest schokkende. Bij elke opleiding lopen wel een aantal incapabele mensen met dubieuze moraal rond die zich overal gemakkelijk vanaf maken. Als ze dat papiertje uiteindelijk maar krijgen. Deze persoon pakt het gewoon iets zakelijker aan. Nee, wat me echt stoort is dat op de bewuste website te zien is dat er al 13 reacties zijn binnengekomen Nou is 13 niet eens zo heel veel als je het vergelijkt met het aantal reacties bij sommige andere freelance klussen, maar toch: 13 mensen zijn bereid om voor een paar centen mee te werken aan scriptiefraude. Misschien moeten we ons ook zorgen maken over de moraal op de freelance arbeidsmarkt.

UPDATE: Het laten schrijven van je scriptie tegen betaling blijkt big business te zijn. Ik ontdekte na het schrijven van dit blog dat er zelfs een speciale website voor is. Tsja.

Advertenties

One thought on “Gezocht: medeplichtige aan scriptiefraude

  1. Ehm ik denk dat het meer is: docenten hebben geen zin/tijd om studenten goed te begeleiden, /onderwijsinstellingen geven belabberd ondersteuning…tijd drijft de student in een hoek, studenten raken in paniek, studenten zoeken elders hulp, degene met een dikke portemonnee. hebben de beste scripties. 🙂 ow en de slimme hbo en wo docenten verkopen zich op de beste en duurste scriptiesites voor een bedrag tussen de 40 a 60 euro per uur dat er een paar verdwaalde freelancers tussen zitten die een hele scriptie schrijven achja het is internet en wat voor voorbeeld/morele waarden dragen docenten uit als zij zichzelf verkopen op scriptiesites…

    Cirkeltje rond lijkt mij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s