De bizarre landuitzetting van Spangalis-scholier Nola (met update!)

spangas_logo_zwIk heb iets te bekennen: ik kijk geregeld Spangas, het kinderprogramma van Zapp over het reilen en zeilen op middelbare school ‘het Spangalis’. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het alleen kijk omdat er niks anders op tv is om 7 uur. Of omdat het handig is dat de zender dan alvast goed staat voor DWDD. Eigenlijk vind ik Spangas ook gewoon heel vermakelijk.

Het vaak onhandige acteerwerk, de niet altijd even realistische verhaallijnen en de onwaarschijnlijke kinderlijkheid van de personages (ze zijn pubers, maar hebben het nooit over seks en zijn nooit dronken): ik kan dat allemaal best waarderen. Maar nu moet me toch iets van het hart. Ik irriteer me namelijk mateloos aan de huidige verhaallijn rondom Nola.

Nola is een typisch Hollandse meid, opgevoed in een Nederlands gezin en populair bij haar Nederlandse klasgenoten. Maar haar roots zijn niet Nederlands: Nola komt uit Sri Lanka. Tot zover niks mis met het script. Maar dan komt er post van de IND. Nola wordt mogelijk het land uitgezet. Uiteraard is iedereen hierover in shock. Haar klasgenoten organiseren protestacties en de media springen er bovenop. Zien we de gelijkenissen met Sahar en Mauro?

Op zich nog steeds een prima verhaallijn voor een kinderserie, aangezien Mauro-achtige verhalen in de media vast vragen bij kinderen oproepen. Er is echter één cruciaal detail in de Spangasvariant van het kind-dat-vernederlandst-is-en-uitgezet-wordt-drama dat erg merkwaardig is: Nola is geen azielzoeker. Nola is geadopteerd.

Nou moet ik toegeven dat ik niet op de hoogte ben van adoptieprocedures en de status die adoptiekinderen krijgen. Maar iets zegt me dat de IND zich niet bijster interesseert voor geadopteerde pubermeisjes. Zeker niet volledig uit het niets als zij al een jaar of 15 in het land zijn en niet beter weten dan dat zij Nederlands zijn.

De aanleiding die de scriptschrijvers van Spangas bedachten voor de plotselinge IND-bemoeienis in Nola’s leven is dat haar biologische vader nog blijkt te leven. In Spangaswereld is dat voor de IND reden om hierover eerst informerende brieven te sturen en vervolgens te gaan dreigen om Nola terug te sturen naar die volledig onbekende vader in Sri Lanka.

Wacht even. Betekent dit dat al die mensen die via Spoorloos hun biologische ouders hebben gevonden, inmiddels ook allemaal het land zijn uitgezet?

Nola’s mogelijke uitzetting wordt uiteraard ook aangegrepen om ‘regels zijn regels’-discussies te voeren in Spangas. Wederom: op zich prima. Maar waarom kiezen ze het adoptiekindje in de klas als lijdend voorwerp van die discussie? Willen de makers nou echt aan hun kijkertjes meegeven dat geadopteerde kinderen zonder pardon het land uitgestuurd kunnen worden, zelfs al hebben zij hun hele leven bij Nederlandse ouders doorgebracht en weten ze niks van hun geboorteland? Zou een meisje als Nola in het echte leven trouwens niet allang een Nederlands paspoort hebben? En voor zover ik weet heeft Wilders zijn zin nog niet doorgedramd en is de Nederlandse nationaliteit niet zomaar af te pakken.

Er is natuurlijk nog de mogelijkheid dat Nola’s ouders de adoptie niet netjes via de officiële kanalen hebben geregeld of niet aan alle adoptievoorwaarden hebben voldaan. Dan kan zij wel illegaal in het land zijn en heeft haar biologische vader vast wel een recht om haar terug te claimen (hoewel die haar blijkbaar niet eens terug wíl). Maar over illegale adoptie wordt met geen woord gerept in de tv-serie. Zonde. Niet alleen had dat de bizarre gang van zaken een beetje kunnen verklaren,  ik had de verhaallijn ook meteen een stuk fascinerender gevonden: verhollandst pubermeisje ontdekt dat haar ouders haar tijdens een vakantie in Sri Lanka hebben gekidnapt.  Emotionele kinder-tv gegarandeerd.

UPDATE: zie hier een verklaring van de makers van Spangas, om zich in te dekken tegen de klachten van boze adoptieouders die ze (logischerwijs) kregen. Ze zeggen dat er geen sprake is van adoptie, maar van pleegouders die Nola opvingen nadat ze haar ouders had verloren in de burgeroorlog. Wat mij betreft schort er nog steeds het een en ander aan deze verklaring. Twee punten die ik in ieder geval nog even wil aanstippen:
1.) ze maken in de serie helemaal niet expliciet duidelijk hoe de situatie van Nola in elkaar zit en hoe dat verschilt van adoptie (voor mijn part leggen ze dat meerdere keren op meerdere manieren uit, bij andere verhaallijnen schrikken ze ook niet terug voor herhaling). Als volwassenen het al niet eenvoudig uit het verhaal kunnen opmaken, hoe moeten kinderen het dan zien?
2.) de makers vergelijken in hun verklaring Nola’s verhaal met dat van Mauro, maar ik gok zo dat Mauro zijn hele leven wel geweten heeft dat er een risico is dat hij weg moest. Vanaf het moment dat hij meerderjarig werd pas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s