Mbeki nog steeds in hiv-ontkenningsfase

Thabo_Mbeki_-_World_Economic_Forum_on_Africa_2008Afgelopen donderdag gaf voormalig president Thabo Mbeki een interview aan de Zuid-Afrikaanse radiozender Power FM. Daarin reageerde hij ook op zijn beleid ten aanzien van hiv/aids: “We could have presented the matter in another way.”

Een opmerkelijke uitspraak, over een opmerkelijk beleid. Destijds bestond die presentatie van zaken er namelijk uit dat Mbeki, onder invloed van aids-dissidenten, hardop twijfelde aan hiv als de oorzaak van aids.  Later besloot hij die twijfel minder hardop te uiten. Terwijl hij zijn gezondheidsminister vrij spel gaf in het promoten van vitaminebehandelingen en het saboteren van hiv-remmende behandelingsprogramma’s, trok de president zelf zich terug uit de publieke discussie over de aids-epidemie. Tijdens het radio-interview afgelopen week reageerde hij wel op een vraag over het onderwerp.

Een luisteraar vroeg (rond minuut 6.50 in het tweede deel van het interview) of Mbeki iets had willen veranderen aan de boodschap rondom hiv/aids ten tijde van zijn presidentschap, of dat hij nu nog uitleg zou willen geven vanwege ‘vele misverstanden’ indertijd. Uit het antwoord blijkt dat Mbeki, die door veel mensen als een heel intelligent man wordt gezien, nog steeds op een dwaalspoor zit als het gaat om hiv/aids.

Allereerst benadrukt hij waar de afkorting aids voor staat: aqcuired immun0deficiency syndrome. Vervolgens concentreert hij zijn verhaal volledig rondom de 2e en 3e letter: immun0deficiency. Problemen met het immuunsysteem kunnen volgens Mbeki door van alles ontstaan. Hij ontkent niet dat hiv een oorzaak kan zijn. Maar hij beschouwt het nog steeds niet als de belangrijkste oorzaak: “Veel zaken kunnen immunodeficiëntie veroorzaken, bijvoorbeeld aanhoudende ondervoeding.” Volgens hem was de causaliteit tussen hiv en aids niet het discussiepunt tijdens zijn presidentschap, hoewel dat wel vaak zo begrepen werd (hij heeft die causaliteit inderdaad nooit letterlijk ontkent, maar wel in twijfel getrokken). Het ging hem meer om de vraag wat aids veroorzaakt. En dat is volgens hem niet alleen hiv. Hij voegt daaraan toe dat de wetenschappelijke literatuur het er tegenwoordig over eens is dat slechte voeding een oorzaak is van aids. Tsja, niemand zal ontkennen dat aids-patiënten gebaat zijn bij een gezond eetpatroon. Maar als zij geen hiv hadden, had aids zich überhaupt niet gemanifesteerd. En dat lijkt Mbeki nog steeds te ontkennen.

De enige fout die hij tijdens het interview dus ‘toegeeft’ is dat zijn regering de boodschap beter kunnen brengen, om niet zulke reacties te krijgen als er nu kwamen (waarmee hij waarschijnlijk verwijst naar de beschuldigingen dat hij een aids-denialist is). Kortom: hij gooit het op een communicatieprobleempje. Inhoudelijk lijkt hij bijna vijf jaar na zijn aftreden nog net zo koppig te zijn over het onderwerp als tijdens zijn regeerperiode. Ondanks het feit dat naar schatting meer dan 330.000 mensen aan aids overleden vanwege Mbeki’s hiv/aids-beleid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s