Perfect moment voor een kopje koffie!

2013-11-26 09.46.25Ik begin de dag graag met koffie, maar heb vaak het gevoel dat ik daar niet per se sneller wakker van word.  Als ik Spitsnieuws.nl mag geloven komt dat doordat ik mijn cafeïneshot te vroeg neem. Daar las ik op 7 november: “Uit onderzoek van de Amerikaanse neuroloog Steven Miller blijkt dat de beste tijd om ’s morgens koffie te drinken is om half elf of in ieder geval tussen 09.30 uur en 11.30 uur en een uur na het wakker worden.”

De uitleg die volgt is even vaag als deze gammele beginzin. Ik besluit de bron van het nieuws te zoeken.

Al snel vind ik Steven Miller. Hij promoveert aan de  Amerikaanse Uniformed Services University of Health Sciences op het behandelen van toevallen. Hij onderzoekt dus níet hoe laat je het best koffie kunt drinken.

Wel heeft hij op 23 oktober een blog erover geschreven op Brainfacts.org. Hij verwijst naar onderzoek uit 2009 waaruit blijkt dat de natuurlijke piek van het stresshormoon cortisol tussen 8 en 9 uur ligt. De connectie met koffie maakt Miller zelf: cortisol verhoogt alertheid, dus tijdens de piek voegt koffie weinig toe.

Dat klinkt logisch, maar is door Miller niet onderzocht. Waar komt dat verhaal vandaan?

Mogelijk heeft Spits het ‘nieuws’ van nu.nl. Daar is het bericht enkele uren eerder geplaatst ‘in samenwerking met gezondheidsnet.nl’. Miller wordt nog niet letterlijk genoemd als de onderzoeker, maar zijn naam komt halverwege het bericht wel langs: “Volgens de Amerikaanse wetenschapper Steven Miller is het daarom beter om pas na deze hormoonpiek van cortisol koffie te drinken.”

Ik neem eens een kijkje op het genoemde gezondheidsnet.nl. Daar staat de Vlaamse website Knack.be als bron. Knack.be verwijst op zijn beurt naar de Daily Telegraph.

Op telegraph.co.uk schrijft wetenschapsjournalist Richard Gray op 6 november: “Scientists have worked out that the best time to get a daily hit of caffeine is on average between 9.30am and 11.30am.” Vervolgens beschrijft hij Millers theorie. Gray verwijst naar het blogbericht, maar niet in de zin waarin hij Miller introduceert: daar staat een link naar een willekeurig cafeïnetolerantie-onderzoek. Dat artikel – uit 2005 (!) – zegt veel over cortisol, maar niets over de ideale koffietijd.

Misschien gaat het spoor van slechte berichtgeving nog verder terug, maar ik weet genoeg: er is geen nieuw onderzoek. Er is slechts een promovendus die leuk kan uitleggen en een blogpost die verheven is tot nieuws.

Dit artikel is geschreven in het kader van een cursus wetenschapsjournalistiek. De opdracht: zoek een wetenschappelijk nieuwsbericht dat niet (helemaal) klopt en schrijf een column-achtig debunk-stuk hierover.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s