Playtime is over…

Foto: Anouk Broersma

Foto: Anouk Broersma

….oftewel: back to work, de roadtrip door Cuba zit er weer op. Een roadtrip die vaak letterlijk bestond uit het nemen van hobbels. En figuurlijk: binnen twee dagen had het Cubaanse voedsel zowel mij als mijn reispartner geveld. Met een antibioticakuurtje en veel liefde van de hosts in onze casa particulares – de Cubaanse versie van de B&B – kwamen we er weer bovenop. En konden we eindelijk volop gaan genieten van de mojitos, de zon en de salsa. Ondertussen kregen we bescheiden snippers van het Cubaanse leven te zien. Snippers waarop te zien was dat velen het economisch zwaar hebben, dat een Cubaan veel in rijen staat te wachten in zijn leven en dat zelfs verplegers en politieagenten door gebrek aan vervoer liftend naar het werk moeten. Maar we zagen ook veel saamhorigheid, positiviteit en een liefde voor het eigen land die los staat van de overheidspropaganda over helden, revolutie en socialisme.

Nog steeds kan ik me niet echt voorstellen hoe het is om te leven in een land waar de overheid je doen en laten bepaalt. Een land waar een gastvrouw bewust zachter gaat praten tegen haar Europese gasten als ze het heeft over problemen in het land – voor het geval er iemand meeluistert en ‘klikt’ bij de partij. Een land waar je na 55 jaar de revolutiekreten nog steeds toegeschreeuwd krijgt vanaf billboards en muurschilderingen. En waar mensen toestemming van de overheid moeten afwachten als ze hun eigen land uit willen – al is het maar voor een weekje. Ik kan er nog zoveel over horen, lezen en zien, als kind van de kapitalistische westerse wereld zal ik nooit helemaal kunnen begrijpen hoe dat voelt. Maar een reis door een land als Cuba helpt wel om weer even bewust na te denken over de vrijheden en mogelijkheden die ik hier heb. Als Nederlander én als journalist.


Advertenties

2 thoughts on “Playtime is over…

  1. Als je geïnteresseerd bent om meer te lezen over Havana is mijn roman Manto Negro misschien de moeite waard. Voor meer informatie en boekfragmenten kun je terecht op http://www.mantonegro.nl. Hier is het boek ook te bestellen.

    De hoofdpersoon van Manto Negro leidt een heerlijk leven in Havana. Elke ochtend wordt hij schaterlachend wakker. Ook al woont hij niet helemaal legaal in Cuba en overtreedt hij soms een paar wetten, iedere keer als er problemen dreigen weet hij met een beetje vindingrijkheid en de inzet van zijn contacten een oplossing te vinden. Maar als zijn vriendin onder onduidelijke omstandigheden wordt gearresteerd en naar de vrouwengevangenis Manto Negro wordt gestuurd lijkt hij steeds minder grip op de situatie te krijgen. Met toenemende frustratie daalt hij af in een wereld die hij in het geheel niet naar zijn hand kan zetten. Een roman over de rauwe werkelijkheid van het leven in Havana, die een stuk verder gaat dan kwieke bejaarden die op de muziek van Buena Vista Social Club dansen.

  2. Pingback: Terugblikmomentje | Anouk Broersma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s