Is subliminale beïnvloeding toch mogelijk?

the-exorcistDie vraag probeer ik te beantwoorden in een artikel dat deze maand in KIJK staat. Op de website van KIJK was eerder al een teaser te lezen.

We kunnen onbewust – subliminaal – beelden oppikken die te snel langsflitsen om bewust waar te nemen. De vraag is of die onbewuste waarneming ook ongemerkt onze mening of ons gedragkan beïnvloeden, en op welke manier. Sommige onderzoekers noemen subliminale beinvloeding klinkklare onzin, maar recent onderzoek lijkt aan te tonen dat het onder de juiste omstandigheden toch mogelijk is. Dit onderzoek breng ik in mijn KIJK-artikel onder het voetlicht.

Het artikel focust op subliminale reclameboodschappen, maar dat weerhoudt mij er niet van om in het kader van het onderwerp onderstaand filmpje te delen: fragmenten uit de horrorfilm The Excorsist, waarin plotseling griezelige hoofden in beeld komen. Niet volledig subliminaal – want met een beetje oplettendheid bewust te spotten – maar wel een leuke poging om de enge sfeer onbewust te verhogen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s