Journalistiek – selectie van artikelen tot eind 2014

volkskrant

‘Bezeten door een trauma’, Volkskrant, 22 oktober 2014
In zo’n driekwart van alle culturen speelt geloof in geesten en bezetenheid een rol. Ondertussen weet de psychiatrie zich vaak geen raad met ‘bezeten’ patiënten. Om daar verandering in te brengen, vergeleek psychiater Marjolein van Duijl in Oeganda 120 patiënten met bezetenheidsverschijnselen met 70 mensen zonder klachten. Ze concludeerde dat bezetenheid vaak samenhangt met traumatische ervaringen, bijvoorbeeld door oorlog of erg slechte leefomstandigheden. Mijn interview met haar verscheen op de wetenschapspagina van de Volkskrant.

experimentnl2014Experiment NL (dec. 2014)
Voor Experiment NL, een jaarlijkse uitgave van NWO in samenwerking met Quest, schreef ik twee artikelen:
– ‘Beslist onbewust’, over beïnvloeding van ons gedrag;
– ‘Wakker brein’, over de zoektocht naar het deel van de hersenen waar slapeloosheid te vinden is.

Het tijdschrift is gratis te downloaden via de website van NWO.

 

cover commCommunicatie
Voor vakblad Communicatie schreef ik verschillende artikelen, zoals:

– Pr-profs: tweeluik in het september- en oktobernummer van 2014, waarvoor ik acht wetenschappers sprak over hun onderzoek en visie op de communicatiepraktijk.
– Ebola in beeld (nov. 2014): Bij de bestrijding van Ebola in West-Afrika spelen voorlichters een belangrijke rol. Maar hoe stippel je je communicatiestrategie uit in gebieden die verscheurd worden door angst voor een mysterieuze ziekte?
AIDS-lintje op de campus van de university of Limpopo, foto: Anouk Broersma‘Het gif uit het westen: waarom Afrika westerse zorg wantrouwt’ (september 2014)
Artikel geschreven in het kader van het NK Kioskverkoop dat TPO magazine organiseerde samen met Villamedia. Bij deze wedstrijd, waarbij het de bedoeling was het artikel zo vaak mogelijk te verkopen in Blendle, Elinea en Myjour, werd ik derde. Klik hier om het artikel te lezen in Blendle.

 

kinderliedjes‘Ras, ras, ras, door de plas?’ (Quest, september 2014)
Evergreens zijn het, Berend Botje en andere kinderliedjes die al generaties meegaan. Omdat ze vooral mondeling werden doorgegeven, is vaak onduidelijk uit welke tijd ze komen en wat ze betekenen. Maar van sommige bestaan wel sterke vermoedens over de oorsprong. En die is vaak anders dan we denken.

 

 

ther.sekt.kijk‘In de ban van de coach’ (KIJK, september 2014)
Bij het woord sekte denk je al gauw aan een of andere vreemde religie. Maar er zijn nieuwe soorten goeroes
in opmars. Ze geven persoonlijkheidstherapieën en bewustzijnstrainingen. En deze coaches gebruiken even
uitgekookte als lucratieve methoden om hun volgelingen soms jarenlang aan zich te binden. Voor KIJK schreef ik een artikel over dit soort niet-religieuze sekten.

 

subl.kijk‘Ik zie ik zie wat ik niet zie’ (KIJK, maart 2014)
Consumenten beïnvloeden met reclameteksten die zo snel langs flitsen dat ze niet bewust waarneembaar zijn: lange tijd werd gedacht dat dit niet meer dan een marketingfantasie was. Maar onder de juiste omstandigheden lijkt de techniek toch te werken.

 

 

 

kwik‘Vloeibaar metaal’ (pdf) (Quest, augustus 2013)
Over het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur, wordt al eeuwen gefilosofeerd. De Chinezen meenden dat je er onsterfelijk van werd en Isaac Newton wilde het in goud veranderen. Inmiddels weten we wel beter: kwik is giftig en kan vliegtuigen verwoesten.

 

 

onweer‘Gedonder in de wolken’ (pdf) (Quest, april 2013)
Een onweersbui met webcam, blauwe flitsen in de dampkring en andere elektrische weersverschijnselen.

 

 

 

tassie devil‘Bijtend ten onder’ (pdf) (Quest, maart 2013)
Ooit stond de mens de Tasmaanse duivel naar het leven, totdat het beest halverwege de vorige eeuw beschermd werd. Nu dreigt het vleesetende buideldier alsnog uit te sterven. Een agressieve, besmettelijke gezichtskanker houdt huis op Tasmanië.